Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Piekarnia D. EKO-PIEK powstała w grudniu 1991r. a wszystko zaczęło się od żony i męża z wizją. Agnieszka i Zdzisław Miska rozpoczęli budowę od podstaw nowoczesnego zakładu spełniającego ówczesne wymagania, finansowana była ze środków własnych oraz trudno dostępnych wówczas kredytów. Mimo niełatwych początków firma dynamicznie się rozwija i modernizuje.

 

Obecnie D. EKO-PIEK dysponuje najnowocześniejszym parkiem maszynowym nie odbiegającym od wysokich standardów europejskich i specjalistycznym transportem własnym (10 samochodów dostawczych firmy Renault) oraz – co najważniejsze – stosuje najlepszą na świecie technologię produkcji tradycyjnego chleba. Procesem technologicznym do wytwarzania podstawowego składnika ciast chlebowych steruje komputer. Walory zdrowotne pieczywa produkowanego na żywych kulturach bakterii mlekowych zawartych w kwasie chlebowym stosowanym w naszej piekarnipotwierdziła światowej sławy specjalistka od biotechnologii prof. dr hab. Magdalena Włodarczyk – Kierczyńska z Politechniki Łódzkiej.  W Polsce zaledwie około dwieście piekarni posiada stosowny certyfikat, a  D. EKO-PIEK” był pierwszą taką piekarnią na Podbeskidziu. Ponad to wiele lat temu w celu zwiększenia zaufania i poczucia pewności konsumentów oczekujących na żywność nie stwarzającą zagrożeń zdrowotnych wdrożony został system HACCP.

Wielkim atutem firmy jest młoda, ale wykwalifikowana załoga. Jesteśmy dumni, że wielu naszych pracowników posiada dyplomy mistrzowskie w zawodzie piekarz i cukiernik. Wielu z nich stawiało pierwsze kroki w zawodzie w naszej piekarni korzystając z doświadczeń właściciela, który posiada nie tylko dyplom mistrzowski, ale również stosowny kurs pedagogiczny umożliwiający przyjmowanie uczniów do przyuczenia w tym zawodzie. Warto zaznaczyć, że nasz wychowanek w roku 2006 w opinii Beskidzkiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bielsku Białej zdał najlepiej egzamin czeladniczy spośród wszystkich uczniów.

Asortyment Piekarni D.EKO-PIEK” to bogata gama własnych wyrobów piekarniczych i cukierniczo -ciastkarskich opartych wyłącznie na bazie surowców naturalnych bez użycia środków chemicznych i konserwantów. Nasze wypieki mają nie tylko niepowtarzalny smak, taki jak w czasach naszych babć i dziadków, ale także cieszący oko wygląd.  Naszym chlebem powszednim jest jakość!

Zaopatrujemy sklepy z terenu województw: śląskiego i małopolskiego. Nasze pieczywo dostarczamy także do sieci SAVIA i EURO oraz okolicznych szkół, stołówek, jadłodajni i ośrodków wczasowych oraz sprzedajemy w jedenastu, własnych sklepach firmowych.

 

 

Szeroko rozumiani odbiorcy cenią nasze produkty za jakość i smak oraz doceniają nasze starania, by były dostarczone zawsze świeże i na czas. Firma cztery razy z rzędu została laureatem nagrody „Śląski Kupiec Roku”, otrzymała tytuł „Najlepszy pośród najlepszych” oraz została wyróżni ona złotą honorową odznaką „Zasłużony dla woj. Śląskiego”, a jej właściciel został wybrany „Człowiekiem roku Żywiecczyzny”.